Friday, May 21, 2010

Promene na Youtube-u

Tokom godina Youtube je uvodio mnoge novine vezane za sadrzaj,privatnost ili video fajlove. Najnovije promene ticu se bezbednosti podataka, sto je jedno od diskutabilnih i tesko resivih problema na internetu.
Najnoviji, treci nivo privatnosti tice se privatnosti postavljenog video sadrzaja;naime,sada ga korisnici mogu postaviti bez potrebe da ga nacine privatnim.Tako opcija ,,unlisted" omogucava korisnicima da pregledaju video klipove a da se ona pojavljuje u pretrazi.
Youtube takodje nudi opciju ,,skidanja" programa preko koga korisnik moze da skine neki od video fajlova, ali opet ne svaki (npr.pojedini video spotovi se mogu gledati samo u odredjenim zemljama).
Pre tri godine Youtube je razvio plejer koji prepoznaje brzinu interneta korisnika i tako automatski pusta vise ili manje kvalitetnu verziju video snimka.Istovremeno je povecao i najvecu dopustenu velicinu datoteka s 100 MB na 1 GB a tada je i uveo novi alat za istovremenu objavu vise sadrzaja u isto vreme namenjenu korisnicima Windows-a.
Danas je ovaj kanal jedan od najposecenijih na celom internetu;podrzava HD i 3D snimke, omogucava logovanje preko Facebook-a , prikazuje premijerno nove spotove,ostvarenja nezavisnih filmskih autora, dokumentarne snimke aktivista i demonstranata iz bilo kog kraja sveta, kao i intervjue i govore vodecih politicara i gradjanskih aktivista.
U SAD je od skora omoguceno iznajmljivanje filmova, ali uglavnom nezavisnih producentskih kuca tako da ova akcija jos nije zazivela kako je bilo ocekivano.
Najavljeno je i olaksavanje pretrazivanje video klipova i pokusace da dodatno povecaju vreme koje korisnici prosecno provode na sajtu, buduci da je 15 minuta dnevno jos uvek manja brojka u odnosu na vreme provedeno ispred malih ekrana. >

No comments:

Post a Comment