Friday, May 21, 2010

Youtube ili televizija?

Sa napretkom tehnologije stvari se menjaju. Novine koje smo nekad citali uz jutarnju kafu i sad citamo ali na internetu. Tako je i sa muzickim spotovima,serijama i filmovima. Do pojave Youtube kanala iste smo mogli da pratimo samo preko televizije, eventualno na disku. Sada nam je omoguceno da sve to gledamo na internetu;pocevsi od serija, preko reklama,trejlera, filmova pa do desavanja na ulicama Grcke ili Bankoka. Od znacaja je cinjenica da je za petogodisnjicu svog postojanja Youtube premasio 2 milijarde klikova sto je gotovo dvostruko vise od ukupnog broja gledalaca tri najvece americke televizije u udarnom terminu.
Sada se svaki minut postavlja u proseku 24 sata video sadrzaja, sto je identicno sa 150.000 dugometraznih video sadrzaja nedeljno.
Sajt koji je konstruisan za video-blogere postao je globalna platforma koja podrzava HD i 3D snimke, emituje sportske sezone uzivo i prostire se u vise od 200 zemalja.
Ove brojke govore o velikoj popularnosti Youtube kanala, za koji ni kreatori nisu verovali da ce postati tako uspesan.Televizija se i dalje gleda ali koriscenje interneta ce nastaviti da raste.

-Kanali na ovom sajtu su postali veoma popularni ali su se cesto gasili zbog neprimerenog sadrzaja,vredjanja na nacionalnoj ili verskoj osnovi itd.
Kanale na Youtube poseduju mnogi politicari, uticajne licnosti kao i televizijske mreze poput HBO kanala, gradovi, ali isti moze posedovati i bilo koji ,,obican" korisnik.
Medju licnostima koje imaju svoje kanale na YouTube danas su, osim Obame, i papa Benedikt XVI, kraljica Elizabeta, ali i iranska vlada.
Tako je Barak Obama dao intervju za Youtube kad je postao predsednik. >

No comments:

Post a Comment